Isnin, 29 Jun 2020

MOTIVASI kan Dirimu....


Salam semua......

Rasenye dah lame abam x update blog ni....bukan sebab xde idea tapi sebab bulan ni (Jun 2020) boleh dikatakan salah satu bulan yg abam rase sedih, iaitu sebab bulan last bos abam bekerja, dia dah nak bersara selepas berkhidmat selama 15 tahun kat tempat abam keje ( xthu la korang rase lame ke x tapi bagi abam lame).

Abam jarang tengok watak Simpson ni sedih..cam menarik pulak


Selain daripada itu juga, kite masih dalam tempoh PKPB, & kebanyakan norma2 kehidupan normal kite yg dulu sebelum PKP bermula dah beransur-ansur menjadi seperti sediakala. Boleh dikatakan ramai orang tengah mencari kerja & membuatkan aktiviti yg membolehkan duit masyuk.

Untuk entry kali ni, abam nak cakap motivasi sikit. Ye la, tipu la kalau korang xpernah rase down dalam hidup. So banyak cara nak motivasikan diri ni, lain orang lain care. Salah satu cara motivasi abam adalah melalui buku ( Al Quran abam x masukkan sebab tu korang kene paham la tanggungjawab korang sebagai muslim  untuk membaca Al Quran)

3 buah buku yg abam guna sebagai motivasi ni untuk share dengan korang, dari dulu sampai sekarang abam still bace untuk dapatkan motivasi. kire buku ni kesayangan abam la.


Ranking ke -3 : Terapi Patah Hati        Penulis : Salahudin Abdul Razak & Rusydi Ramli (bukan pelakon ye, jangan salah anggap pulak)

                      

Buku yg dikeluarkan oleh Mustread ni tajuknya mungkin agak sedih, nak bace pun takut lagi down. Tapi pepatah Inggeris ada mengatakan "Don't Judge Book By Its Cover". Ape yg menarik tentang buku ni:-
     a - Cerita2 Islamik dari zaman Nabi kita hingga ke sahabat2 Nabi bagaimana diorang melawan rasa kemurungan, putus asa, kecewa yg boleh membuatkan semangat korang datang balik.
     b - Aspek ketuhanan yg menyentuh bagaimana cintanya Allah terhadap terhadap hambanya.
     c - Bahasa yg digunakan mudah & halus, kalau korang hayati betul2 memang boleh bagi hati tenang.
     d-  Ayat Al Quran & Hadis untuk motivasikan diri korang yg gundah, sedih, & down.


Ranking ke - 2 : Berani Gagal (Dare to Fail)     Penulis :  Billi Lim

                        

Buku ni amat famous masa zaman 90 an dulu & menjadi koleksi abam masa study dulu. Amat sesuai untuk korang yg minat berniaga, mula nak berbisness & sebagainya.
        a -  Banyak menceritakan kegagalan berbanding kejayaan, kalau fikir logik akal memang betul,
              dalam Al Quran pun Surah Alam Nasyrah terang terang sebut, "Sesudah kesulitan itu ada
              kemudahan'
        b - Kisah2 tokoh dunia yg dari kesusahan hingga mencapai kejayaan.
        c - Kata2 semangat yg boleh membuatkan korang tersentak sekejap (menaikkan moral)
        d - Mem'positif' kan fikiran tentang konsep kegagalan.


Ranking ke - 1 :  La Tahzan ( Jangan Bersedih/ Don't Be Sad)
  Penulis   :   Dr. 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni

                    

Salah satu koleksi buku yg abam paling sayang, & mostly ramai orang tahu pasal buku ni & apa yg disampaikan dalam buku ni. Bagi abam amat berbaloi kalau korang dapat baca buku ni sebab dari awal sampai habis korang boleh feeling yg betapa Tuhan tu sentiasa sayang korang. Minda pun tenang & maintain positif.
         a -  Bahasa jangan cakap, halus & boleh menusuk kalbu.
         b -  Ayat Al Quran & Hadis yg dimasukkan amat terkesan dalam hati.
         c -  Kata2 nasihat dari Nabi kita, dari orang2 yg alim dari kita boleh menyedarkan kita.
         d -  Menceritakan tentang erti kehidupan sebenar manusia, rahmah tuhan & ujian yg hadir
               dalam hidup.
         e -  Banyak pengajaran yg boleh diambil dari buku ni.

So tu la sedikit sebanyak abam nak share tentang buku yg boleh memberi korang motivasi, nak2 pada waktu sekarang yg banyak cabaran & dugaan yg perlu kita tempoh. Abam yakin buku2 yg abam cakap tu sedikit sebanyak boleh membantu korang memotivasikan diri & hidup korang.  Salam & Senyum Sokmo...hehehe

"Ape nak sedih2 nak ooi, hidup tetap keno teruskan"


9 ulasan:

  1. Jangan sedih2 ya, doakan bos sejahtera lepas bersara ;)

    BalasPadam
  2. Dare To Fail tu tahun berapa tu..lama betul tu..90s. Buku tu memang best...

    BalasPadam
  3. Motivasikan diri dengan membaca

    BalasPadam
  4. abe kie pun dah beli beberapa buah buku bln lps ttg kewangan n belajar bahasa arab tp x sempat baca lagi.

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah... terima kasih atas perkongsian nie... Kita perlu jadi insan yang bersyukur atas segala nikmat yang Allah kurniakan buat kita...

    BalasPadam
  6. Terima kasih atas perkongsian...ambil iktibar

    BalasPadam
  7. AD pernah baca yg buku jangan bersedih tu..best..bagi motivasi pada diri..

    BalasPadam

MOTIVASI kan Dirimu....

Salam semua.. .... Rasenye dah lame abam x update blog ni....bukan sebab xde idea tapi sebab bulan ni (Jun 2020) boleh dikatakan salah satu ...